Een tennisbal past ook in hole van golfbaan

Een tennisbal past ook in hole van golfbaan

Waarom nog nooit iemand op het idee van tennisgolf is gekomen? Gerhard van Galen en Cor Bavinck weten het ook niet. Ze hebben er wel naar gezocht. ,,Maar wij zijn echt de eerste in Nederland en waarschijnlijk in de wereld die dit serieus op pakken.’’

Eigenlijk ligt het wel heel erg voor de hand. Golf en tennis hebben wel wat gemeen. Toen Gerhard van Galen, een van de nieuwe eigenaren van de golfbaan in Weesp, en Cor Bavinck (voorzitter van de Weesper Tennisclub) met elkaar in gesprek raakten, was de kogel al snel door de kerk. ,,De ledenaantallen dalen. Om te kijken of we wat voor elkaar konden betekenen en samen dingen aanpakken, zijn we eens gaan praten’’, aldus Bavinck.

Gerhard van Galen put een (tennis)bal. Golfers Friso Verhoeve (links) en Wouter Stuive kijken belangstellend toe. Cor Bavinck heeft een racket bij de hand.
Gerhard van Galen put een (tennis)bal. Golfers Friso Verhoeve (links) en Wouter Stuive kijken belangstellend toe. Cor Bavinck heeft een racket bij de hand. Foto Studio Ton Kastermans/Daniëlle van Coevorden.

Het idee was uitwisselen: golfers die gaan tennissen en tennissers die gaan golfen. Een tennisbal past ook in een hole op de golfbaan.
Werd het tennisgolf, waarbij de bal met een tennisracket wordt afgeslagen, of golftennis. waarbij de tennisbal met golfclubs wordt verplaatst? De eerste variant bleek de meest praktische. Maar ook golftennis sluit Van Galen niet uit. Beide ’sporten’ voldoen aan de vereisten die de Enkhuizer daaraan stelt. ,,Het is gezond voor je, we willen mensen een beetje in beweging houden. Het lopen, al gauw tweeënhalve kilometer per ronde, houdt je fit. Het is verder goed voor je motoriek en tegen stress. Het sociale aspect is ook belangrijk. Het moet gewoon leuk zijn en dan mag je na afloop er gerust een biertje bij drinken.’’

Cadeau

De spelregels van tennisgolf zijn simpel. Je slaat af met een racket en je put met een golfclub. Uiteindelijk moet de tennisbal in de hole. Maar omdat een tennisbal minder ver komt dan een golfbal en het putten ook wat lastiger is, krijgt een speler twee slagen cadeau. ,,Bij en tennisbal moet je aan ruim vijftig meter denken, een ervaren golfer slaat de bal al snel richting 200 meter. Een par 3 op de golfbaan mag een tennisgolfer in vijf slagen doen’’, verduidelijkt Van Galen. ,,De winnaar is uiteraard degene die de minste slagen nodig heeft.’’

Over de toekomst van de sport zijn ze positief. ,,Je hoeft geen topsporter te zijn om dit te kunnen. 2,5 procent van de Nederlanders golft. De rest niet. Dat is onze doelgroep.

De tennisbond heeft 500.000 leden, dat is ook een mooi potentieel. Een landelijke sport zal het misschien niet worden, maar het is wel prima als bedrijfsuitje’’, aldus Van Galen. ,,Footgolf (waarbij met een voetbal wordt ’gegolfd’, red.) heeft ook een enorme vlucht genomen. Je weet het nooit’’, vult Bavinck aan.

Noord-Hollands kampioenschap

Tennisgolf mag dan een nieuwe sport zijn, de eerste serieuze wedstrijd staat al gepland. Op zaterdag 4 augustus wordt op golfbaan Weesp het (officieuze) Noord-Hollands kampioenschap tennisgolf gehouden. Meedoen kan op persoonlijke titel of per team van vier personen. De inschrijving is nog niet geopend, maar meer informatie is verkrijgbaar op de website www.golfweesp.nl.

 

Bronvermelding: Noordhollands Dagblad, Richard Walraven

Afdrukken   E-mailadres